ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Najadłem się tak, że zaraz się rozpadnę na dwa Pawły. Albo nawet na tysiąc Pawłów. I ktoś będzie mnie musiał pozbierać. Uufff... Leniuchuję sam w domu, dogadzam sobie kulinarnie, oglądam film za filmem. Czego chcieć więcej... No może tego żeby już mnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim.
A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :)
A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek Rzymski . Świetny blog, właśnie w całości poświęcony temu fajnemu naczyniu.
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej razowej
300 g wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika
Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygną. Potem wszystko na raz wrzucamy do miski i wyrabiamy przez 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem wyrastania moczymy garnek rzymski razem z przykrywką. Po prostu w całości wstawiamy do wody i trzymamy tam właśnie 20 minut. Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je do natłuszczonego (u mnie natłuszczenie nie pomaga więc tym razem spód wyłożyłem papierem do pieczenia) garnka rzymskiego, zakrywamy pokrywkę i wstawiamy do zimnego piekarnia. Nastawiamy grzanie na 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Jeśli po tym czasie byłby blady, to zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy go jeszcze 3-5 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/08/chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami.html