Wykonanie
Zawsze bałam się wypieku domowego
pieczywa ale niepotrzebnie! Takie bułeczki są sycące, pyszne i zdrowe.
Składniki:2 szklanki
mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubella )1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka letniej
wody20 g
drożdży świeżych1 i 1/2 łyżeczki
solipół łyżeczki
cukrugarść
sezamu ( można dodać np
słonecznik,
pestki dyni czy
siemie lniane)Wykonanie:Do 1/4 szklanki letniej
wody rozkruszamy
drożdże, dodajemy
cukier, łyżkę
mąki. Odstawiamy na 10 minut.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
sól, resztę
wody oraz zaczyn
drożdżowy, mieszamy.Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego 6 bułeczek w dowolnym kształcie u układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do piekarnika.po tym czasie wyjmujemy bułeczki , smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem. Należy lekko wgnieść go w ciasto.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy
bułki ok 25 minut.Smacznego