ßßß
Składniki:2 szklanki mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubella )1 szklanka mąki pszennej1 szklanka letniej wody20 g drożdży świeżych1 i 1/2 łyżeczki solipół łyżeczki cukrugarść sezamu ( można dodać np słonecznik, pestki dyni czy siemie lniane)Wykonanie:Do 1/4 szklanki letniej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut.Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, resztę wody oraz zaczyn drożdżowy, mieszamy.Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego 6 bułeczek w dowolnym kształcie u układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do piekarnika.po tym czasie wyjmujemy bułeczki , smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Należy lekko wgnieść go w ciasto.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki ok 25 minut.Smacznego