Wykonanie
Chleb bezglutenowy - bez dodatku
jajek,
mleka i sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką :-). Delikatnie lepki w środku, z ładnymi dziurami, z dodatkiem wielu ziaren:
słonecznika, dyni,
sezamu i
siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki, bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Upiekłam go na podstawie przepisu na
chleb wieloziarnisty i była to moja pierwsza styczność z
mąką bezglutenową.
Powiem szczerze, nie spodziewałam się od razu aż takiego sukcesu - moje 'glutenowe' dzieci jadły
chleb, nie grymasząc i prosząc o dokładkę!
Chleb można upiec również bez dodatku ziaren, będzie dużo lżejszy. Chciałabym, by przepis ten choć trochę ułatwił posiłki osobom na diecie bezglutenowej. A może upieczemy też razem jakieś ciasto bezglutenowe? :-)Składniki na 1 bochenek:500 g
mąki bezglutenowej*3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki łuskanego
słonecznika1 łyżka
sezamu1 łyżka pestek z dyni3/4 łyżki
soli1,5 łyżki
cukru25 g świeżych
drożdży lub 13 g
drożdży suchych550 ml lekko ciepłej
wodyWszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych
drozdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć
mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości.
Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.Piec w temperaturze 230ºC przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce. Wierzch
chleba często bywa popękany.* Było to moje pierwsze pieczenie z
mąką bezglutenową, zastosowałam więc 'gotową'
mąkę bezglutenową, nie chcąc kupować kilku kilogramów różnych mąk, które ciężko byłoby mi
potem wykorzystać. Użyłam doves gluten & wheat free, plain white
flour - mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej, tapioki, mazeiny, gryczanej. Można użyć dowolnej
mąki bezglutenowej, starając się znaleźć mieszankę bez żadnych dodatków chemicznych typu guma guar, bez
sody lub
proszku do pieczenia. Należy wziąć pod uwagę, że
mąka różnych firm może potrzebować minimalnie większej ilości
wody.Smacznego :-).