Wykonanie
Kolejna odsłona
chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku
mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką
drożdże w lodówce i
mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś.Przepis na formę ok.30x12cm . Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy.Sprawdza się jako
chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja
chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład
chlebka a'la tostowy. :-)Składniki:- 550g
mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750)- 2 łyżki
siemienia lnianego- 2 łyżki
sezamu- 2 łyżki
słonecznika- 25g
drożdży- 500ml ciepłej
wody- 1,5 łyżeczki
soli himalajskiej lub morskiej+ dodatkowo : ziarna do posypaniaW kubeczku rozkruszyć
drożdże, dodać do nich 1 łyżkę
mąki i ok.1/3 szklanki
wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.15 minut aż "ruszą".
W dużej misce umieścić resztę składników , dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją
mąką lub
otrębami, silikonowej nie trzeba) i dokładnie "ubić" ciasto oraz wygładzić łyżką maczaną w wodzie.
Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie
mak , który uwielbia moja Córcia, lekko skropić
wodą , by ziarna lepiej się trzymały i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku ok.15 minut góra-dół, następnie przełączyć na termoobieg i piec jeszcze 20 minut.Wyjąć z formy i wystudzić.
Smacznego :-)*Po 2 dniach nadal jest świeżutki, dłużej nie dotrwał ...