ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Chleb bezglutenowy -nie ma w nim mleka ani sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :)
Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.
To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :)
Składniki na 1 bochenek:
500 g mąki bezglutenowej*
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka pestek z dyni
3/4 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych
550 ml lekko ciepłej wody
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.
Piec w temperaturze 230 *C przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Użyłam mąkę * Mehl Farine - Schar
przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/10/chleb-bezglutenowy.html