Wykonanie
Pyszny, mięciutki
chleb z ogromną ilością ziaren. Jeszcze nigdy tak szybkim sposobem, i tak prostym, nie otrzymałam tak dobrego
chleba. Spróbujcie, warto! Z przepisu Komarki .Składniki na 2 bochenki:1 kg
mąki krupczatki (nie próbowałam z inną
mąką)6 łyżek
siemienia lnianego6 łyżek łuskanego
słonecznika1 szklanka
otrąb pszennych lub żytnich3 łyżki
sezamu2 łyżki pestek dyni1,5 łyżki
soli5 łyżek
cukru5 dag świeżych
drożdży1 litr
wodyMąkę, ziarna,
sól,
cukier i pokruszone
drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą
wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.Smacznego :)