Wykonanie
Były już
ciastka ze słoika, czas na
chleb. Przepis przywiozłam z warsztatów z Anną
Marią. Już zdobył popularność - piekła siostra, piekła koleżanka z pracy... A to dopiero początek jego oszałamiającej, jak sądzę, kariery ;)
Składniki:1/2 kg
mąki krupczatki3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki łuskanego
słoneczenika1/2 szkl.
otrąb pszennych1,5 łyżki
sezamu1 łyżka pestek dyni3/4 łyżki
soli2 łyżki
cukru7 g
drożdży instant1/2 litra
wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki z wyjątkiem
drożdży instant i
wody ułożyć warstwami w słoiku i obdarować kogoś bliskiemu naszemu
sercu lub po prostu postawić na półce i cieszyć nim
oczęta :)Wszystkie składniki wymieszaj, połącz z suchymi
drożdżami i zalej ciepłą
wodą. Wyrób ciasto - powinno być luźne. Nakryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie je wyrób i przełóż do wysmarowanej i wysypanej
otrębami formy do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 st. i piecz około 50 minut.