Wykonanie
Był już nasz
chleb z
cebulką, był też z
boczkiem i
białą kiełbasą.Dziś dla odmiany
chleb z mieszanką różnych ziaren.Składniki:-1 kg i 2 szklanki
mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej
wody-10 dkg świeżych
drożdży-3 łyżeczki
soli-3 łyżeczki
cukru-po 3 garście pestek
słonecznika, dyni i
sezamuDrożdże rozcieramy z
cukrem, dolewamy 250 ml
wody, wsypujemy szklankę
mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg
mąki z dołkiem pośrodku.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Rozczyn wyrósł.Dosypujemy 3 łyżeczki
soli i dolewamy 500 ml
wody.Wyrabiamy ciasto do momentu, aż
mąka nie będzie widoczna.
Dosypujemy mieszankę ziaren.
Stopniowo dosypujemy szklankę
mąki i wyrabiamy właściwe ciasto.Oprószamy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte wygląda tak:
Ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.Formujemy bochenki i przekładamy do posmarowanych tłuszczem blaszek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach
ostrym nożem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnikana kolejne 5 minut.
Chlebek jest piękny
a kromeczka z upieczoną wcześniej szyneczką rozpływa się w ustach.
Smacznego!