Wykonanie
Na ten przepis wpadłam zupełnie przypadkowo, ale już dziś wiem, że zagości u Nas bardzo długo. Pyszny , szybki chlebek, a jak smakuje i pachnie ;)
- 500 g
mąki pszennej- 4 łyżki
siemienia lnianego- 4 łyżki
słonecznika- 1/2 szklanki
otrębów pszennych- 3 łyżki
sezamu- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- 25 g świeżych
drożdży (w temp. pokojowej)- 1/2 l ciepłej
wody-
mąkę przesiać do miski - dodać wszystkie składniki poza
wodą- całość wymieszać, dolać
wodę i ponownie wymieszać do połączenia składniów- przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 20 min- po tym czasie ponownie wymieszać i odstawić na kolejne 20 min.- piekarnik rozgrzać do 225 st.- foremkę (keksówkę) nasmarować
oliwą, wysypać ziarnami,
otrębami lub
sezamem- ciasto przełożyć do keksówki- piec ok 60 min- po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić na kratcePasuje do wszystkiego. U nas był dziś z
serkiem białym,
pomidorkiem i
ogórkiem.Smacznego.