Wykonanie
PRZEPIS15g świeżych
drożdżyszkl ciepłej
wodyłyżka
cukru250g
mąki pełnoziarnistej150g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
soligarść posiekanych pestek dynigarść
słonecznikagarść
siemienia lnianegoDrożdże rozpuścić w 2/3 szkl ciepłej
wody, dodać
cukier i 2-3 łyżki
mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszac i odstawić na 15 min.
Mąki przesiać wymieszać z
solą, dodać rozczyn,
oliwę i resztę
wody. Wyrobic ciasto, pod koniec dodać ziarna, wyrobić jeszcze chwilę, przykryc ściereczką i odstawić na około 60min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować chlebek, przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub przełożyć do foremki, zrobic
ostrym nożem kilka nacięć, odstawić znów na około 30 min. Następnie posmarowac chlebek
jajkiem, posypac obficie ziarnami i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach 30-40 minut.Wczoraj odwiedziła mnie przyjaciółka jeszcze z podstawówki, 5 godzin rozmów, śmiechu, wspomnień!Było tak suuper ! :))Dawno tak dobrze mi nie było :>