ßßß Cookit - przepis na Włoski chleb z sezamem

Włoski chleb z sezamem

nazwa

Wykonanie

Taki oto chlebek będzie na jutrzejsze śniadanie do pracy. Bardzo prosty w wykonaniu, wymieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia, poszliśmy na parapetówkę, wróciliśmy, uformowałam bochenek, włączyłam piekarnik, posmarowałam, naciełam, posypałam sezamem i samo się upiekło ;) Idealny na śniadanie, kolację, nawet sam z masełkiem. A jak pięknie pachniało... domowym pieczywem.
W oryginalnym przepisie u Arabeski miały być dwa bochenki takie bardziej bagietki, ja uformowałam jeden duży.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
do posmarowania:
- 1 jajko
- odrobina wody
- sezam
Przepis:
- w dużej misce wymieszać wszystkie składniki na chleb, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości ( czas zależy od temp.)
- po wyrośnięcia ponownie chwilę wyrobić, z ciasta uformować dużą kulę
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z kuli uformować bochenek, przykryć i odstawić na 30-45 min. do ponownego wyrośnięcia (ciasto ma być wyrośnięte i napuszone)
- piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C
- jajko wymieszać z odrobiną wody, posmarować chleb i posypać sezamem
- ostrym nożem naciąć bochenek
- piec ok 30 min. w temp. 200 st. C
Smacznego.
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/06/woski-chleb-z-sezamem.html