Wykonanie
Taki oto chlebek będzie na jutrzejsze śniadanie do pracy. Bardzo prosty w wykonaniu, wymieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia, poszliśmy na parapetówkę, wróciliśmy, uformowałam bochenek, włączyłam piekarnik, posmarowałam, naciełam, posypałam
sezamem i samo się upiekło ;) Idealny na śniadanie, kolację, nawet sam z
masełkiem. A jak pięknie pachniało... domowym
pieczywem.
W oryginalnym przepisie u Arabeski miały być dwa bochenki takie bardziej
bagietki, ja uformowałam jeden duży.Składniki:- 4 szklanki
mąki- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1/4 szklanki
mleka w proszku- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki
drożdży- 1 i 1/3 szklanki ciepłej
wody- 3 łyżki
oliwy z oliwekdo posmarowania:- 1
jajko- odrobina
wody-
sezamPrzepis:- w dużej misce wymieszać wszystkie składniki na
chleb, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne- miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości ( czas zależy od temp.)- po wyrośnięcia ponownie chwilę wyrobić, z ciasta uformować dużą kulę- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z kuli uformować bochenek, przykryć i odstawić na 30-45 min. do ponownego wyrośnięcia (ciasto ma być wyrośnięte i napuszone)- piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C-
jajko wymieszać z odrobiną
wody, posmarować
chleb i posypać
sezamem-
ostrym nożem naciąć bochenek- piec ok 30 min. w temp. 200 st. CSmacznego.