ßßß Cookit - przepis na Sałatka kontrastowa. Słodka, pikantna i słona jednocześnie.

Sałatka kontrastowa. Słodka, pikantna i słona jednocześnie.

nazwa

Wykonanie

To była kombinacja spontaniczna i w zasadzie nie spodziewałam się tak ciekawego efektu. Arbuz i dressing z miodem nadał sałatce słodyczy. Ser feta słonego posmaku. Pestki słonecznika nadały harmonii, niczym łącznik całości. Z kolei mieszanka sałat z rukolą, a zwłaszcza rukola nadały charakteru i pikanterii. Uwielbiam rukolę, niby zwykłe listki podobne do mleczu a jednak to jak rzodkiew czy chrzan między warzywami. W zasadzie rukola jest kuzynką chrzanu i rzodkiewki, nic więc dziwnego, że ma pikantny smak. Im dłużej się sałatkę je, tym więcej ciekawych smaków się odnajduje.
Idealna do dań z grilla, dobra także samodzielnie. Lekka i pożywna. Bardzo zdrowa. Budząca zainteresowanie. Błyskawiczna w wykonaniu.
Przepis własny.
Składniki:
mieszanka sałat z rukolą (można kupić np. w Biedronce)
arbuz - 1 kg
ser feta, lub ser sałatkowy 200g
słonecznik łuskany, pestki - 100g
miód 2 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Arbuza pokroić w kostkę, usunąć widoczne pestki. Ser feta kroić zimnym nożem, także w kostkę. Miód połączyć z oliwą, dodać tu szczyptę soli oraz pieprzu.
W naczyniu układać warstwami wszystkie składniki:
garść sałat,
garść fety i arbuza,
garść ziaren słoneczniku,
Powinny wyjść 3 warstwy. Całość polać dressingiem, jednak dopiero przed podaniem, sałatka będzie dłużej świeża.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/07/saatka-kontrastowa-sodka-pikantna-i.html