Wykonanie
Koper włoski czyli fenkuł, pochodzi z Azji Mniejszej i basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie do dzisiaj w stanie dzikim. Roślina była już znana starożytnym Egipcjanom, Rzymianom i Grekom. Również Azjaci cenili jej właściwości lecznicze i
przyprawowe. Dobrze wpływa na trawienie oraz pobudza pracę żołądka i jelit. Celom leczniczym służy gorzka odmiana, natomiast w kuchni znalazł zastosowanie łagodny w smaku, o delikatnym
anyżowym aromacie
koper warzywny. W krajach śródziemnomorskich fenkuł jest bardzo popularnym i lubianym warzywem. Można z nim robić wszystko, jeść na surowo, smażyć, dusić, gotować, zapiekać, grillować i przyrządzać
konfitury. Jego dużym walorem jest lekki
anyżowy aromat, który trochę zanika podczas obróbki termicznej.
Koper doskonale pasuje, w każdej postaci, do
ryby, białego
mięsa i drobiu. Zakup tych bulw ,obfitych w witaminę C, nie powinien sprawiać kłopotu. W handlu są przez cały rok. Należy tylko zwracać uwagę na świeżość warzywa, wybierać bulwy białe, zdrowe, bez rdzawych plam, z zielonymi, nie zwiędłymi listkami. Chcąc podnieść chrupkość plastrów
kopru, należy je włożyć do
wody z
lodem na pół godziny i
potem osuszyć.
Sałatka z
kopru włoskiego.1 fenkuł1
pomarańczalistki
rucoli2 łyżki
oliwy truflowej lub balsamico z
miodem2 łyżki uprażonych
ziaren słonecznika lub pinii
sól,
pieprz wg smakuBulwę pokroić pionowo na cienkie plastry.Uwaga! Jeżeli będziemy kroić bulwę poziomo otrzymamy paski. Paski w
sałatce są bardziej praktyczne, nie trzeba tyle kroić!
Pomarańczę dokładnie obrać ze skórki i albedo i pokroić na plastry.Na talerzu położyć
rucolę, plastry
kopru i
pomarańczy.Polać
oliwą truflową lub balsamico z
miodem(ja lubię tę wersję) i posypać ziarnami.Polecam sałatki z
kopru włoskiego na surowo, są rewelacyjne z tą charakterystyczną
anyżową nutą. Bardziej wytrawna będzie z grapefruitem.Fenkuł zapiekany pod beszamelem.1 fenkuł1
papryka1 szklanka sosu beszamel100g
sera feta2 łyżki ziaren pinii,
słonecznika, dyniFenkuł trochę podgotować i ostudzić. Jeżeli środek jest twardy należy go wykroić. Pokroić w plastry.
Paprykę pokroić i lekko przesmażyć na
oliwie.Zrobić beszamel.W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć cząstki
kopru i
papryki. Posolić i oprószyć
pieprzem.Zalać beszamelem i posypać pokruszonym
serem feta oraz ziarnami.Zapiekać, aż potrawa się przyrumieni.Zapewniam, tak przygotowany fenkuł jest delikatny, lekki o intrygującym smaku, pycha. Dla" małojadków" stanowi samodzielne dosyć pożywne danie. a dla pozostałych smakoszy wyśmienity dodatek .