Wykonanie
W kuchni goszczą jesienne smaki, pojawiła się pieczona
dynia hokkaido w towarzystwie
rukoli i
koziego sera. Tak naprawdę
dynię kupiłam, aby przygotować zupę, ale w domu stwierdziłam, że na początek przygotuję
sałatkę z
dynią, a zupa będzie następny razem.Składniki :ok 1 , 2-1,5kg dyni150g
twarogowego serka koziego3 garści
rukoli (lub 1 opakowanie mieszanki
sałat)garść
ziaren słonecznika3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku5-6 łyżek
oliwy1 łyżeczka płynnego
mioduDynię należy obrać oraz pokroić w grubą kostkę. Rozkładamy ją na blasze do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami
oliwy, dodajemy pokrojony w plastry
czosnek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę. Pieczemy 20 minut.Na talerzu układamy
rukolę, a na niej równomiernie rozkładamy kawałki dyni (ciepłe lub zimne - wg naszego uznania). Następnie rozsypujemy pokruszony
ser kozi oraz wcześniej uprażone
ziarna słonecznika.Przygotowujemy dresing - łączymy
miód,
oliwę z oliwek, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Sałatkę polewamy dresingiem, smacznego!
