ßßß Cookit - przepis na Rybne kołaczki

Rybne kołaczki

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z książki "Ryby są super" Karola Okrasy i Doroty Wellman. Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem. U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty. Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży (użyłam 7 g instant)
1 łyżeczka cukru
220 ml ciepłej wody
70 g miękkiego masła
1 jajko lub mleko do posmarowania
sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania
Farsz:
250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g)
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
odrobina masła
1 spory por (biała część)
6 suszonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Mąkę, mleko w proszku i sól wymieszać w misce. Zrobić niewielkie wgłębienie wsypać lub wkruszyć drożdże. Zalać odrobiną wody i dodać cukier. Zasypać delikatnie mąką i odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Dodać do miski masło i dolewamy stopniowo wodę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć skórę. Doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i ostudzić. Pora posiekać w półplasterki i podsmażyć na maśle. Pod koniec dodać pokrojone, osączone z zalewy pomidory. Ostudzić. Wymieszać rybę z porami i pomidorami. Dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na równe części ( u mnie 6, w książce mowa o 4 - 5 ). Farsz podzielić na równe porcje równe ilości kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć. Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie bułki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem / czarnuszką. Piec około 20 - 25 minut. Podawać ciepłe.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/12/Rybne-kolaczki.html