ßßß Cookit - przepis na Bułki do hamburgerów.

Bułki do hamburgerów.

nazwa

Wykonanie

Miękkie, pulchne, idealne bułki do hamburgerów. Bardzo łatwe w wykonaniu i choć trzeba poświecić trochę czasu na ich przygotowanie to naprawdę warto, bo smak jest świetny i oczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów. Bułki dobrze smakują też na słodko np. z dżemem. Uwaga - rozcinamy bułki nożem dopiero kiedy ostygną.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
12 g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka w proszku
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
plus:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Przygotowanie:
Rozcieramy w misce widelcem drożdże, dolewamy ciepłą wodę razem z mlekiem w proszku oraz masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy jajka, mąkę i sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (aż będą rumiane).
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/07/buki-do-hamburgerow.html