ßßß
            
        
Składniki:ciasto:500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli1 łyżka masłaok. 300 ml gorącego mlekafarsz:torebka kaszy gryczanej (100 g)200 g sera białego200 g ugotowanych ziemniaków (to dodatek mojej babci, można pominąć, ale ja polecam)niewielka cebulamasło do smażeniasól, pieprz
Sposób wykonania:Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.Kaszę gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Wystudzić.Ziemniaki ugotować, a najlepiej wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemników, dodać przestygniętą kaszę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.Pierogi wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.Podawać polane stopioną słoniną z wędzonym boczkiem lub kwaśną śmietaną.Smacznego :)