ßßß
            
        
Gdy mleko i masło się połączą dodać je do miski z mąka.
Lekko zamieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wyrobić, znów przykryć i odstawić na kolejne 15 minut. Na koniec ciasto na pierogi jeszcze raz dobrze wyrobić.
Ziemniaki ugotować i ostudzić (można też wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego), przecisnąć przez praskę.
Kaszę również ugotować. Słoninę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.

Cebulę pokroić w kostkę i dodać do skwarek.
W misce wymieszać kaszę, ser, ziemniaki, podsmażone skwarki z cebulą oraz sól, pieprz.
Wszystko dobrze wymieszać.
Z ciasta wałkować cienkie placki, podsypując delikatnie mąką. Metalowym pierścieniem lub szklanką wycinać placki.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu.
Pierogi zakleić.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Pierogi podawać na gorąco, polane skwarkami lub kwaśną śmietaną.



Smacznego!