ßßß
            
        
ciasto :1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)1 szklanka gorącego mlekaszczypta soliNadzienie :150 g chudego wędzonego boczku100 g kaszy ugotowanej na sypko kaszy gryczanej0,5-1 cebula2 ugotowane na twardo jajka1 surowe jajkoolej/ masło do smażeniasól, pieprzNadzienie :Kaszę gryczaną gotujemy wg wytycznych na opakowaniu, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.Cebulę i boczek drobno kroimy i podsmażamy na oleju/maśle. Studzimy do temperatury pokojowej.Mieszamy w misce kaszę, cebulę, boczek, pokrojone ugotowane jajka, doprawiamy solą i pieprzem (wszystko powinno być dość czujne). Następnie dodajemy surowe jajko i mieszamy.Ciasto i przygotowanie pierogów :Mąki i sól wymieszać, dodać gorące mleko i wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby podsypać nieco mąką. Ciasto zostawić, przykryte ściereczką, na 20 minut. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać szklanką koła, nadziewać i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy przez ok 3 minuty na małym ogniu. Następnie przekładamy łyżką cedzakową na talerz, gdzie możemy skropić pierogi roztopionym masłem lub okrasić podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażonym boczkiem. Jeśli nie zjemy wszystkich pierogów, to można je później podsmażyć na patelni.