Wykonanie
            
Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym.Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.Składniki:-10 dkg 
kaszy gryczanej prażonej-80 dkg 
ziemniaków i 2 małe ziemniaczki-10-15 dkg 
wędzonego boczku-średnia 
cebula-2 ząbki 
czosnku-1/2 szklanki wrzącego 
mleka-4 cieniutkie plasterki 
masła-
sól, 
pieprz-
słodka papryka
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odsączamy.
Boczek, 
cebulę i 
czosnek kroimy w kosteczkę.
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach.Małe ziemniaczki kroimy w plasterki.
Boczek i 
cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy 
czosnek.

Do 
ziemniaków dodajemy 
kaszę i przyprawiamy 
solą i 
pieprzem.

Dolewamy wrzące 
mleko i mieszamy.

Dodajemy skwarki i mieszamy.

Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne.Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków.Posypujemy słodka 
papryką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut.Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamypo plasterku 
masła.

Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła.Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem 
jogurtu.

Smacznego!