ßßß Cookit - przepis na Minestrone z fasolą. Włoska zupa warzywna.

Minestrone z fasolą. Włoska zupa warzywna.

nazwa

Wykonanie

Przepis na minestrone już się na blogu pojawił tutaj (klik), jednak w innej wersji. Dziś przedstawiam wersję całkowicie warzywną, z dużą ilością fasoli. Tak samo pysznie, a jednak inaczej - co doskonale obrazuje, jak bardzo wszechstronna jest ta zupa. Jej nazwa wywodzi się od słowa "minestrare", czyli "podawać", a o historii tej potrawy możecie szerzej przeczytać w linkowanym wcześniej przepisie. Co ciekawe, nie ma na tę zupę jednego ustalonego przepisu. Każdy region Włoch ma swoje modyfikacje, wręcz każdy przygotowujący robi ją po swojemu. Może się to wydawać trochę dziwne, lecz w zasadzie ma to uzasadnienie w historii samej zupy: ponieważ była ona potrawą ludową, przygotowywaną zazwyczaj przez ludzi ubogich, dodawano do niej po prostu to, co było aktualnie pod ręką, bazując na świeżych warzywach sezonowych. Stąd mamy także wersje mięsne i wegetariańskie. Można jednak wyodrębnić kilka elementów wspólnych, które stanowią o unikatowym charakterze dania: użycie możliwie jak najbardziej różnorodnych warzyw oraz parmezanu i typowych włoskich przypraw. W rejonach północnych kraju dodaje się zazwyczaj ryż, natomiast w południowych - makaron. Zupa zawsze jest bardzo gęsta. Jeśli któryś składnik chcemy pominąć lub zastąpić innym - zróbmy to śmiało - tak się właśnie zawsze przygotowywało, i po dziś dzień przygotowuje tę zupę!
1 łodyga selera naciowego - pokrojona w drobne plasterki
1 cebula - obrana, drobno posiekana
1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry
1/2 cukinii - pokrojonej w kostkę
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 listek laurowy
chili w płatkach - szczypta, do smaku
1 puszka pomidorów wraz z zalewą
1 łyżeczka cukru
ok. 1,5 szklanki drobnego makaronu (np. typu kolanka)
1 puszka białej fasoli - odcedzona z zalewy i przepłukana na sicie pod bieżącą wodą
1 puszka czerwonej fasoli - odcedzona z zalewy i przepłukana na sicie pod bieżącą wodą
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
ok. 100 g świeżego szpinaku - ogonki listków odrywamy
2 łyżki siekanej natki pietruszki
4-6 łyżek drobno startego parmezanu (lub ew. grana padano)
1 łyżeczka masła
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ok. 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego, lub ew. wody (dodajemy stopniowo: ponieważ zupa powinna być dość gęsta, zawsze łatwiej pod koniec gotowania dodać więcej płynu, niż potem martwić się zagęszczaniem zbyt rzadkiej potrawy)
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy marchewkę wraz z cebulą, selerem i cukinią. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy chili w płatkach, tymianek, rozmaryn, bazylię, oregano listek laurowy i pomidory. Mieszamy. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż pomidory zamienią się w gęsty sos.
2. Zalewamy całość bulionem lub wodą, dodajemy cukier, makaron, czosnek i sól do smaku. Od momentu zawrzenia wody gotujemy zupę, aż makaron będzie al dente.
3. Wówczas dodajemy do fasolę białą i czerwoną oraz ser, masło, szpinak oraz natkę pietruszki i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą. Zupa powinna być naprawdę gęsta, lecz jeśli jest zbyt gęsta na nasz gust, rozrzedzamy ją ostrożnie dodatkowym bulionem lub ew. wodą. Podajemy, posypując każdą porcję dodatkowo na talerzu startym parmezanem. Można podać ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/12/Minestrone-z-fasola-Wloska-zupa-warzywna.html