ßßß Cookit - przepis na Warzywne bolognese

Warzywne bolognese

nazwa

Wykonanie

Czasem nie mam ochoty na mięcho albo po prostu czasu na jego przygotowanie. Gdy wracam wieczorem z pracy chcę zjeść smacznie, ale w miarę szybko. Tradycyjne mięsne bolognese, a raczej ragù - bo tak ten sos właściwie się nazywa jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne. Przygotowanie porządnego sosu zajmuje 3 godziny, a jego warzywnej wersji 30 minut. Do historii sosu bolońskiego wrócimy niebawem przy okazji przepisu tradycyjnego, a dziś prezentuję niezwykle pyszny, lekki i szybki w przygotowaniu sos warzywny.
Pamiętajcie tylko, że taki twór jak spaghetti bolognese we Włoszech praktycznie nie istnieje. Podyktowane jest to względami praktycznymi. Sos miesno-warzywny jest za ciężki do wąskiego, tak delikatnego makaronu. Do mięsnego i warzywnego bolognese polecam zatem płaskie wstążki (tagliatelle, papardelle), ewentualnie rurki (penne, rigatoni).
Składniki (2-3 porcje):
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała marchewka
1 gałązka selera naciowego
1 duży ząbek czosnku
1 mała cukinia
1 cebula
50 g selera korzeniowego
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
1 gałazka tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smaku
oliwa z oliwek - do smażenia
ulubiony makaron (2-3 porcje)
parmezan - do podania
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion. Razem z pozostałymi warzywami (oczywiście umytymi i obranymi jeśli potrzeba) pokroić w drobną kostkę.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę (2 łyżki wystarczą). Podsmażyć wszystkie warzywa razem z czosnkiem i cebulą, aż zmienią kolor, ale się nie przyrumienią (ok. 5 minut). Dodać koncentrat i chwilkę smażyć, aby się delikatnie skarmelizował. Dodać bulion i sos z pomidorów z puszki, tymianek i rozmaryn, zagotować i dusić przez kwadrans.
W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Po zagotowaniu ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Wracając do sosu - dodać pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem - dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Odkryć, jeśli potrzeba i odparować nadmiar sosu.
Podawać z ulubionym makaronem. Posypać świeżo startym parmezanem - wedle uznania.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/01/warzywne-bolognese.html