Wykonanie
Makaron orzo to
makaron w kształcie ziaren
ryżu. Oprócz ładnego wyglądu, jego zaletą jest to, że gotuje się bardzo szybko.W tym daniu został połączony z
kiełbasą,
cukinią i aromatyczną
przyprawą włoską, tworząc pyszne, pożywne danie, gotowe w kilka chwil. Polecam! Przepis na podstawie Better Homes and Gardens .

2 łyżki
olejuok. 250 g
kiełbasy (ilość wg uznania,, może być mniej, może być więcej, jak lubicie)1
cebula1 ząbek
czosnku1/2
czerwonej papryki1 mała
cukinia1 szklanka
makaronu orzook. 1,5 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżeczka
przyprawy włoskiejsól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
szczypiorek - do dekoracji1. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy pokrojoną w plastry
kiełbasę wraz z obraną, posiekaną
cebulą, obranym i posiekanym
czosnkiem, i pokrojona w kostkę
papryką*.2. Gdy
kiełbasa będzie rumiana, przekładamy całość do garnka.Dodajemy pokrojoną w pół plastry
cukinię,
makaron orzo,
przyprawę włoską oraz
bulion. Dokładnie mieszamy.Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż
makaron będzie miękki (ok. 10 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu). Od czasu do czasu kontrolujemy poziom płynu w garnku. Pod koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.- Jeśli
makaron wchłonął cały
bulion, a nie jest jeszcze miękki, podlewamy jeszcze trochę
wody.- Jeśli
makaron jest już miękki, a w garnku nadal jest
woda, odkrywamy pokrywkę i mieszamy potrawę, aż
woda odparuje.* możemy kontynuować przygotowanie potrawy na patelni, jeśli mamy odpowiednia rozmiarem pokrywkę.
Przyprawa włoska3 łyżeczki suszonej
bazylii3 łyżeczki suszonej
natki pietruszki3 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
czosnku granulowanego (nie
soli czosnkowej)1 łyżeczka suszonej
cebuli w płatkach1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
czerwonej papryki chili w płatkachWszystkie
przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.