ßßß Cookit - przepis na Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo

Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo

nazwa

Wykonanie

Od dawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :)
Podstawą tej potrawy stała się wątróbka z kurczaka .
Składniki :
450 g wątróbki z kurczaka
20 dag pieczarek
2-3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku
masło do smażenia
1 jajka
5 śliwek suszonych kalifornijskich
sól, pieprz, majeranek
2 płaty ciasta filo 30 x 35 cm
Przygotowanie :
Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć na maśle, to samo zrobić z rozdrobnioną wątróbką
Do miksera wrzucić ugotowaną kaszę, pieczarki, wątróbkę, przesmażoną cebulę - zmiksować
Do masy dodać roztrzepane jajko, pokroić drobno śliwki i również je dodać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie całość wymieszać
Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z wątróbką
Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*C
Podajemy ciepłe z czerwonym barszczem.
Moje uwagi :
Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około 30 min. w mleku, a potem osaczyłam na sicie.
Każdy z podanych głównych składników tj. wątróbkę, cebulę i pieczarki smażyłam oddzielnie. A pokrojony czosnek razem z cebulą.
Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia.
Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej wcześniej kaszy, która pozostała nam z wczorajszego obiadu to spróbujmy dodać bułkę tartą :)
Płat ciasta filo miał wielkość 37 x 35 cm.
Czas przygotowania około 70 min, z tej ilości składników wyszło mi 20 krokietów.
Krokiety z wątróbką drobiową na cieście filo mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnych krokietów czy pasztecików.
Robiłam krokiety z pojedynczego płata i z podwójnego, te z podwójnego były bardziej chrupiące :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/11/krokiety-z-watrobka-drobiowa-w-ciescie.html