Wykonanie
Od dawna szukałam inspiracji do wykorzystania
ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :)Podstawą tej potrawy stała się
wątróbka z kurczaka .

Składniki :450 g
wątróbki z kurczaka20 dag
pieczarek2-3 czubate łyżki ugotowanej
kaszy jęczmiennej1 przesmażona
cebula, 2-3 ząbki
czosnkumasło do smażenia1
jajka5
śliwek suszonych kalifornijskich
sól,
pieprz,
majeranek2 płaty
ciasta filo 30 x 35 cm

Przygotowanie :
Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć na
maśle, to samo zrobić z rozdrobnioną
wątróbkąDo miksera wrzucić ugotowaną
kaszę,
pieczarki,
wątróbkę, przesmażoną
cebulę - zmiksowaćDo masy dodać roztrzepane
jajko, pokroić drobno
śliwki i również je dodać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
majerankiem i dokładnie całość wymieszaćRozmrożone płaty
ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym
masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z
wątróbkąRolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy
masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*CPodajemy ciepłe z czerwonym barszczem.Moje uwagi :
Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około 30 min. w
mleku, a
potem osaczyłam na sicie.Każdy z podanych głównych składników tj.
wątróbkę,
cebulę i
pieczarki smażyłam oddzielnie. A pokrojony
czosnek razem z
cebulą.
Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż
mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone.
Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie
soliłam jej podczas smażenia.Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej wcześniej
kaszy, która pozostała nam z wczorajszego obiadu to spróbujmy dodać
bułkę tartą :)Płat
ciasta filo miał wielkość 37 x 35 cm.Czas przygotowania około 70 min, z tej ilości składników wyszło mi 20 krokietów.Krokiety z
wątróbką drobiową na cieście filo mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnych krokietów czy pasztecików.

Robiłam krokiety z pojedynczego płata i z podwójnego, te z podwójnego były bardziej chrupiące :)