Wykonanie
Przepyszne danie obiadowe, a do tego szybkie, niedrogie i proste. Czegóż trzeba więcej? :))) Kotleciki zjedliśmy z surówką z
kapusty pekińskiej i było super smacznie.Przepis znaleziony na blogu "Smaczny Kąsek", podaję z moimi zmianami.Z podanej porcji wyszło mi 12 kotlecików.Polecam również wypróbować kolorowe placuszki z
kurczaka .
500 - 550 gramów
filetów z kurczaka ( dałam dwa średnie)15 - 20 dag
pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)1 średnia
cebula1,5 garści
sera żółtego startego na dużych oczkach3
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej3 kopiaste łyżki gęstego
majonezuprzyprawa do kurczakasól i
pieprz do
pieczarekFilety umyć, osuszyć, pokroić w około 1,5 cm kosteczkę, obsypać
przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na około 20 minut.
Pieczarki wyszorować, pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzany
olej wrzucić najpierw
grzybki, kiedy wytracą wilgoć, wsypać
cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, leciutko(!)posolić, dodać
pieprz czarny, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki i schłodzić.W misce utrzeć całe
jaja z
mąką i
majonezem.UWAGA: Nie spieniać
jajek, masa ma być po prostu jednorodna, można użyć trzepaczki rózgowej.Do masy wrzucić
mięso,
pieczarki z
cebulą oraz
starty ser, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym
oleju niewielkie placuszki (z 1 kopiastej łyżki masy) z obu stron na złoty kolor.UWAGA: Najlepiej smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.Odsączyć z nadmiaru
oleju na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.