Wykonanie
Będąc małą dziewczynką kilkakrotnie spędzałam wakacje u mojej Cioci. Razem przemierzałyśmy Polskę od gór po morze,a po powrocie z wojaży do domu często razem gotowałyśmy,(czyt. Ciocia gotowała,Aga pomagała :)),a
potem Ciocia dyktowała,a ja zapisywałam przepisy,które przypadły mi do gustu.I w ten oto sposób w moich zapiskach kulinarnych są przepisy na ciasta,sałatki,przekąski. Ten,na kotlety, jest stosunkowo "
młody",bo otrzymałam go całkiem niedawno. Dzięki Ciociu :)
2 - 3 małe,pojedyncze
piersi z kurczaka - kroję w bardzo drobną kostkę, oprószam
przyprawą do kurczaka2 całe
jajka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej20 dkg startego na grubej tarce
żółtego sera (może być mniej)1 łyżka
majonezusól,
pieprz do smaku
natka pietruszki - opcjonalnie,ja dodaję świeżą lub suszoną,bo ją bardzo lubiętłuszcz do smażeniaPokrojonego
kurczaka,wymieszanego z
przyprawą daję do miski,dodaję resztę składników i mieszam całość na jednolitą masę. Nie powinna być zbyt rzadka. Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładę pełną łyżkę masy formując kotlet i smażę na złoto z obu stron. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.Smacznego!!!