Paprykarz domowy - ryba

nazwa

Wykonanie

Historia paprykarza szczecińskiego sięga lat 60 zeszłego wieku, kiedy to ów paprykarz miał być pomysłem na zagospodarowanie rybich odpadów. Pamiętam puszki z czerwoną etykietą i ten wspaniały smak. Dziś paprykarz z puszki już mi tak nie smakuje, to już nie jest ten sam paprykarz, dlatego postanowiłam odtworzyć tamten smak z dzieciństwa. Metodą prób i błędów opracowałam własną recepturę na domowy paprykarz i pysznie go zajadając myślę sobie "wiem co jem".
0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby
2 cebule
1 duża czerwona papryka
2 średnie marchewki
1 szklanka ryżu
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
słodka papryka w proszku
pieprz
sól
olej do smażenia
pieprz cytrynowy
Filety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać olej i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw przez około 30 minut. Po tym czasie wyjać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.
Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą.
Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryka.
Z podanych proporcji wyjdzie około 5-6 słoiczków średniej wielkości, które można zapasteryzować i przechować.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/06/paprykarz-domowy-ryba.html