ßßß
0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby2 cebule1 duża czerwona papryka2 średnie marchewki1 szklanka ryżu3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki2 ząbki czosnku4 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiegosłodka papryka w proszkupieprzsólolej do smażeniapieprz cytrynowyFilety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać olej i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw przez około 30 minut. Po tym czasie wyjać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą.Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryka.Z podanych proporcji wyjdzie około 5-6 słoiczków średniej wielkości, które można zapasteryzować i przechować.