ßßß Cookit - przepis na Paprykarz

Paprykarz

nazwa

Wykonanie

Paprykarz od bardzo wielu lat przysmakiem, który raz na jakiś czas lubię zjeść w ramach kolacji. Do wyboru oczywiście bardzo duża oferta puszek, ale nie ma to jak zrobić swój własny, który można doprawiać i ulepszać wg własnego uznania.
Swój przepis oparłam na podanym w gazetce reklamowej sieci sklepów Piotr i Paweł.
Składniki :
1 duża lub dwie mniejsze wędzone makrele (najlepiej od małego sprawdzonego dostawcy ryb np. na małym lokalnym ryneczku bo ma ona prawdziwie pachnieć)
70 gram białego ryżu (około)
1 mała cebula
1 mała czerwona papryka
3 małe marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
Przyprawy : 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego półtorej łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, oraz sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy od ugotowania ryżu wg. przepisu na opakowaniu.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. To samo robimy z umytą i obraną marchwią. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Wszystkie te warzywa smażymy na rozgrzanym oleju i przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałym przyprawami. Na koniec dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy i całość razem ze sobą mieszamy i przesmażamy przez jakieś 3 minuty.
Najbardziej niewdzięczna część przygotowania paprykarza – obieramy naszą rybkę czyli oddzielamy mięso od skóry i ości. To wymaga od nas największego skupienia i precyzji, zwłaszcza kiedy mamy zamiar poczęstować nim później nasze dziecko 🙂
Kiedy już skończymy, przekładamy do miski w której rozgniatamy ją widelcem (wtedy wychodzą jeszcze pojedyncze wcześniej przeoczone ości).
Do rybki dodajemy nasze podsmażone warzywa i całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. kiedy wszystko się przegryzie, paprykarz gotowy do spożycia!
Źródło:http://bettycook.pl/2016/03/paprykarz