Wykonanie
Pyszna carbonara z
dynią Hokkaido i
kiełbasą… carbonara dyniowa, której jeszcze nie przyrządzałam, hokkaido
dynia, której jeszcze nie
jadłam…Czasami trzeba zaufać swoim kulinarnym intuicjom. Zdarza mi się to nieraz, choć przyznam, że nie zawsze z pożądanym rezultatem. Człowiek uczy się na błędach ale carbonara z
dynią i
kiełbasą wyszła mi pierwsza klasa.
Dynia hokkaido nie należy do super wyrośniętych gatunków dyni, więc łatwo można sobie z nią poradzić. Jak dla mojej rodziny to jednorazowe podejście. Jak zwykle upiekłam
dynię w piekarniku. Co niektórzy jedzą hokkaido ze skórką. Muszę przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza
dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast!

Składniki:4 porcje1 pieczona
dynia hokkaido200 g
kiełbasy, u mnie pieczona5
jajek50 g
sera manchegoutarta skórka z jednej
cytrynyczarny pieprz grubomielony
sól do smaku300 g spaghetti3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
oliwysól do smaku

Przekrój
dynię na pół. Wydrąż nasiona,
posól morską solą i dowolnie wybranymi
przyprawami. U mnie czarny i kajeński
pieprz oraz
rozmaryn.
Skrop dynię oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC, u mnie funkcja grill. Piecz
dynię do pożądanej miękkości. Do tego
dynia polecam upiec
dynię al dente. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w kostkę.Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój
kiełbasę na cienkie plasterki i usmaż na
oleju. Dodaj
makaron,
dynię,
pietruszkę i
jajka. Mieszaj aby
jajka równomiernie się ścięły. Dopraw danie
czarnym pieprzem. Posyp kawałkami manchego i dodatkowo
pietruszką.Polecane przepisyWłoskie Spaghetti carbonaraSpaghetti z
krewetkami na ostroA taki przepis spaghetti puttanescaZielone spaghetti z köttbullar czyli szwedzkimi klopsikamiMule w
białym winie i pomidorach