ßßß Cookit - przepis na Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Baba ghanoush - pasta z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Baba ghanoush (zwane też kawiorem ubogich) to popularne danie kuchni arabskiej, rodzaj dipu lub pasty z bakłażana i sezamu. Pastę podaje się samodzielnie wraz z płaskim chlebem pita lub manaeesh albo jako dodatek do warzyw i mięs.
Podstawą dania jest upieczony, a najlepiej grillowany lub też opieczony nad ogniem bakłażan. Grillowanie lub opiekanie nad ogniem nada mu charakterystyczny, lekko wędzony smak i zapach. Po wystygnięciu i obraniu ze skóry jest drobno siekany lub mielony. Pozostałe składniki to pasta tahini (pasta z podprażonych nasion sezamu), sok z cytryny, oliwa z oliwek i sól. W zależności od regionu i upodobań gotujących danie bywa uzupełniane o czosnek, kmin rzymski, zioła (natka pietruszki, mięta).
Składniki (6 porcji):
3 bakłażany
3 ząbki czosnku
3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni) - górna grzałka i opiekanie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć nakłute widelcem bakłażany. Piec przez ok. 30-40 minut, w trakcie pieczenia kilka razy obracać. Skórka powinna być czarna, a miąższ miękki.
Po wyjęciu z pieca bakłażany przestudzić, czosnek przecisnąć przez praskę. Po wystygnięciu, bakłażany obrać ze skórki i drobno posiekać. Niektóre przepisy zalecają zmielić bakłażana, ale ja wolę czuć, że coś jem.
W miseczce wymieszać posiekanego bakłażana, natkę, tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość podawać z chlebkiem - na przykład manaeesh .
Smacznego :-)
Inspiracja: Paul Hollywood's Bread
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/08/baba-ghanoush-pasta-z-baklazana.html