ßßß
Rozgrzewająca i sycąca!O pięknym, intensywnym kolorze i wspaniałym zapachu!Na podstawie przepisu ze wspaniałego bloga, którego Autorką jest Bea :)Składniki: (8-10 porcji)2-3 łyżki oliwy1 duża cebula2 ząbki czosnku1 kg marchwi2 łyżki czerwonej soczewicy1 łyżka startego świeżego imbiru1 łyżeczka mielonego kuminu*1 łyżeczka mielonej kolendry*1-3 łyżki soku z cytrynyokoło 1,5 litra wody (lub bulionu)około 250 ml mleka kokosowegosól i pieprz*mielony kumin i kolendrę można zastąpić 2 łyżeczkami dobrej przyprawy currydo podania:posiekana świeża kolendra
Wykonanie :Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę (im mniejsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują).Oliwę rozgrzać i poddusić cebulę, następnie dodać imbir, czosnek oraz przyprawy i dusić jeszcze około 1 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać marchewkę, wymieszać ją z przyprawami i ponownie dusić kilka minut. Następnie dodać wodę/bulion oraz soczewicę i gotować pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).Dodać mleko kokosowe, wymieszać, gotować jeszcze chwilę, po czym zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. (Uwaga: Ja dodatkowo przetarłam zupę przez sito, aby nadać jej idealnie aksamitną konsystencję.)Przed podaniem udekorować posiekaną świeżą kolendrą.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUAbsolutnie fenomenalny kurczak „lato zimą” :)
Sola z pesto i risotto (pęczotto) z kaszy jęczmiennej
Domowa szynka z indyka
Sos figowy do mięs i serów
A na deser sernik „Czarny las”
lub White Russian panna cotta