Wykonanie
Rozgrzewająca i sycąca!O pięknym, intensywnym kolorze i wspaniałym zapachu!Na podstawie przepisu ze wspaniałego bloga, którego Autorką jest Bea :)Składniki: (8-10 porcji)2-3 łyżki
oliwy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 kg
marchwi2 łyżki
czerwonej soczewicy1 łyżka startego świeżego
imbiru1 łyżeczka mielonego kuminu*1 łyżeczka mielonej
kolendry*1-3 łyżki
soku z cytrynyokoło 1,5 litra
wody (lub
bulionu)około 250 ml
mleka kokosowegosól i
pieprz*mielony kumin i
kolendrę można zastąpić 2 łyżeczkami dobrej
przyprawy currydo podania:posiekana świeża
kolendraWykonanie :
Cebulę i
czosnek obrać i posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę (im mniejsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują).
Oliwę rozgrzać i poddusić
cebulę, następnie dodać
imbir,
czosnek oraz
przyprawy i dusić jeszcze około 1 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać
marchewkę, wymieszać ją z
przyprawami i ponownie dusić kilka minut. Następnie dodać wodę/bulion oraz
soczewicę i gotować pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).Dodać
mleko kokosowe, wymieszać, gotować jeszcze chwilę, po czym zmiksować i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny. (Uwaga: Ja dodatkowo przetarłam zupę przez sito, aby nadać jej idealnie aksamitną konsystencję.)Przed podaniem udekorować posiekaną świeżą
kolendrą.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUAbsolutnie fenomenalny
kurczak „lato zimą” :)
Sola z pesto i risotto (pęczotto) z
kaszy jęczmiennejDomowa
szynka z indykaSos
figowy do
mięs i
serówA na deser sernik „Czarny las”
lub White Russian panna cotta