ßßß Cookit - przepis na KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY z mlekiem kokosowym

KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewająca i sycąca!
O pięknym, intensywnym kolorze i wspaniałym zapachu!
Na podstawie przepisu ze wspaniałego bloga, którego Autorką jest Bea :)
Składniki: (8-10 porcji)
2-3 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 kg marchwi
2 łyżki czerwonej soczewicy
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kuminu*
1 łyżeczka mielonej kolendry*
1-3 łyżki soku z cytryny
około 1,5 litra wody (lub bulionu)
około 250 ml mleka kokosowego
sól i pieprz
*mielony kumin i kolendrę można zastąpić 2 łyżeczkami dobrej przyprawy curry
do podania:
posiekana świeża kolendra
Wykonanie :
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę (im mniejsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują).
Oliwę rozgrzać i poddusić cebulę, następnie dodać imbir, czosnek oraz przyprawy i dusić jeszcze około 1 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać marchewkę, wymieszać ją z przyprawami i ponownie dusić kilka minut. Następnie dodać wodę/bulion oraz soczewicę i gotować pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).
Dodać mleko kokosowe, wymieszać, gotować jeszcze chwilę, po czym zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. (Uwaga: Ja dodatkowo przetarłam zupę przez sito, aby nadać jej idealnie aksamitną konsystencję.)
Przed podaniem udekorować posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Absolutnie fenomenalny kurczak „lato zimą” :)
Sola z pesto i risotto (pęczotto) z kaszy jęczmiennej
Domowa szynka z indyka
Sos figowy do mięs i serów
A na deser sernik „Czarny las”
lub White Russian panna cotta
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/13/krem-marchewkowo-imbirowy-z-mlekiem-kokosowym