ßßß

Składniki :1 duża cebula2 ząbki czosnku1 czubata łyżeczka przyprawy curryszczypta gałki muszkatołowej1 kg marchewkilitr bulionu warzywnego80g czerwonej soczewicy70ml mleka kokosowego30ml śmietanysól i pieprzkolendra do przybrania (opcjonalnie)oliwa do smażenia
Przygotowanie :W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wyciśnięty prez praskę czosnek. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować aż będzie miękka, około 20 minut. Dodać mleko kokosowe, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego.
Smacznego !