O zupie z soczewicy słyszałem wiele pozytywnych opinii. Ale nigdy nie miałem okazji jej przygotować. Już z samą soczewicą nie miałem zbyt wielkiego doświadczenia. Dziś nadszedł ten dzień i okazało się, że zupa jest bardzo smaczna i co najważniejsze? Łatwa w przygotowaniu. Zupa zdała egzamin na piątkę. Nowe doznania dla moich kubków smakowych wzbogacił doświadczenie. Pozostaje mi, polecić Wam moją lekką i pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze.Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 10 , 00 złSKŁADNIKI:1,5 szklanki czerwonej soczewicy1 cebula1 marchewka1/2 selera1 ząbek czosnku1 l bulionu warzywnego2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki oliwyświeża kolendrasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Soczewicę przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. W ganku podsmażamy na oliwiecebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy ze świeżo posikana kolendrą. Smacznego.