Wykonanie
Dziś chciałabym zaprezentować Wam kolejną zimową, gęstą zupę - pożywną, zdrową i bardzo smaczną. Jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu i z pewnoscia zasmakuje kazdemu. Mialam pewne obawy czy moj K. bedzie mial na nia ochote, bo na codzien to zagorzaly miesozerca, ale bardzo mu smakowala, zajadal sie i prosil o dokladke. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje!
Skladniki:
1 średnia
cebula pokrojona w drobną kostkę1-2 ząbki
czosnku zmiażdżone150g
czerwonej soczewicy50g
zielonej soczewicy2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 litr
bulionu warzywnego150g
marchewki pokrojonej w plasterki
oliwa do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie:W garnku rozgrzać
olej i przesmażyć na nim
czosnek i
cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną
soczewicę,
marchewkę i
koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszać, wlać
bulion, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż
soczewica będzie miękka. Przestudzić i zmiksować na gładką masę. Następnie doprawić do smaku, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać.
Smacznego!