Wykonanie
Zima po raz kolejny w tym roku nie może się zdecydować, czy odchodzi, czy jednak zostaje. W ubiegłym tygodniu słupki rtęci wskazywały kilkanaście (!!!) stopni powyżej
zera, a od wczoraj znów zawitał mróz i śnieg, co wyjątkowo mnie cieszy :). No dobrze, porannego śniegu już praktycznie nie ma, ale to co było i tak jest lepsze niż nic :). Lubię patrzeć rano na przykryty śnieżną kołderką świat, który wygląda wtedy naprawdę bajkowo…Rozgrzewamy się więc nadal wszelakimi strączkowymi gulaszami, pieczonymi warzywami i aromatycznymi zimowymi zupami. Idealnie pasuje tu teraz
imbir i wszystko z dodatkiem
curry, co poza funkcją rozgrzewającą idealnie wpływa też na nastrój, udając słońce na talerzu ;)‚
Taka jest właśnie dzisiejsza zupa : aromatyczna lecz nie pikantna (unikam zazwyczaj
papryczek chilli, używam za to sporo
imbiru). A co najważniejsze – o mocno
słonecznym kolorze :) Ożeniłam w niej
pasternak i
bataty, nie pierwszy już raz; tym razem w wersji z
mlekiem kokosowym,
curry i świeżą
kolendrą (czyli w mojej ulubionej wersji ;)). Do tego podałam zrumienione na suchej patelni
wiórki kokosowe, ale i
orzeszki ziemne świetnie tutaj pasują (jak np. w przypadku tej batatowej zupy – klik). By dodać jeszcze jeden chrupki akcent, wykorzystałam pomysł
Aran z przepisu na tę zupę – klik i przygotowałam
chipsy ze słodkich
ziemniaków .Zupa jest kremowa, delikatna i aromatyczna. Można oczywiście jej nie miksować, jeśli nie lubicie zup-kremów, ja jednak w tej właśnie wersji lubię ją najbardziej. Jeśli nie macie
pasternaku, możecie użyć
korzenia pietruszki czy
selera, dodając go jednak mniej (u mnie jest to wtedy ok. 2/3
bataów i 1/3
pietruszki /
selera). Jeśli chcemy trzymać bardziej sycącą wersję, możemy dodać do gotowania ok. 100 g
czerwonej soczewicy (dodając również więcej
wody /
bulionu) lub – już pod koniec przygotowania – dodać ugotowaną uprzednio
ciecierzycę . Każda wersja będzie pyszna :)‚
Zupa z
batatów i
pasternaku, z
mlekiem kokosowym i
curry3 łyżki
oleju /
oliwy lub klarowanego
masła450 g
pasternaku (waga po obraniu)450 g słodkich
ziemniaków /
batatów (waga po obraniu)1
cebula lub 2
szalotki2-3 ząbki
czosnkuok. ¾ łyżki startego korzenia
imbiru1 , 5 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej
kolendry2 łyżeczki waszej ulubionej mieszanki
curryok. 1 litr
wody / lekkiego
bulionusól,
pieprz250 ml
mleka kokosowegosok z cytryny – do smakuposiekana świeża
kolendraopcjonalnie – kilka łyżek wiórków lub
płatków kokosowych / jeden słodki
ziemniak do przygotowania
chipsów +
olej,
sól,
przyprawa curryWarzywa obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Cebulę /
szalotki poszatkować,
czosnek zmiażdżyć i drobno poszatkować.W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim
cebulę /
szalotki. Po ok. 2-3 minutach dodać
czosnek,
imbir oraz
przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę lub dwie. Następnie dodać warzywa, dokładnie wymieszać i podsmażyć wszystko przez kilka minut, aż warzywa zaczną lekko mięknąć. Wtedy wlać
wodę /
bulion, posolić i gotować przez ok. 15-20 minut; gdy warzywa będą już miękkie – dodać
mleko kokosowe, dobrze wymieszać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny i gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, a następnie zmiksować.Wiórki lub
płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.Jeśli przygotowujemy
batatowe chipsy – obrany, opłukany i osuszony słodki
ziemniak pokroić na cienkie plasterki (można w tym celu użyć szatkownicy / mandoliny). Na małej patelni lub w rondlu podgrzać ok. 4-5 łyżek
oleju /
oliwy na średnim ogniu i porcjami smażyć
chipsy na lekko złoty kolor, lekko posypując je odrobiną mieszanki
curry pod koniec smażenia. Osuszyć na ręczniku papierowym i posolić.Podawać zupę z dodatkiem posiekanej
kolendry,
wiórków kokosowych i
batatowych chipsów.‚
‚Pozdrawiam serdecznie! I już teraz życzę Wam udanego weekendu :)