ßßß
Podczas ostatniego rozmrażania lodówki okazało się, iż pora już najwyższa, by pozbyć się niektórych zalegających tam zapasów*. Na pierwszy ogień poszła więc paczka zielonego groszku, który kolorystycznie idealnie pasuje do aktualnego menu. Do tego szalotki, dwa ziemniaki oraz liście czosnku niedźwiedziego, i w kilkanaście minut mamy na stole smaczną, pożywną wiosenną zupę .* Przy okazji znalazłam jeszcze czarną porzeczkę, którą niebawem zużyję pewnie jako dodatek do jakiegoś dżemu, koktajlu lub ciasta… A że zaczął się już sezon na szparagi i rabarbar, to pora zrobić miejsce w zamrażalniku na nowe, tegoroczne zapasy ;)
2 łyżki oliwy2 szalotki (lub 1 cebula)ok. 250 g ziemniaków (waga po obraniu)500 g groszku (u mnie mrożony)1 mały pęczek czosnku niedźwiedziego (lub 2-3 ząbki czosnku)ok. 750 ml bulionu / wodyotarta skórka z ½ cytryny / limonki (lub przyprawa lemon myrtle)sól, pieprz do smakuCebulę poszatkować i poddusić na oliwie. Obrane ziemniaki umyć, pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli; zalać bulionem / wodą i gotować kilkanaście minut (doprawić do smaku).Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć, osuszyć i poszatkować.Gdy ziemniaki są już prawie że miękkie, dodać groszek oraz otartą skórkę z cytryny i gotować jeszcze kilka minut. Następnie dodać czosnek niedźwiedzi i zmiksować zupę (ewentualnie dolać nieco bulionu jeśli jest zbyt gęsta).Podawać np. ze zrumienionymi płatkami migdałowymi lub z grzankami.* * *Lubiącym tego typu wiosenne zupy polecam również wcześniejszą – z groszkiem i liśćmi rzodkiewki – klik.‚Pozdrawiam serdecznie!‚