Wykonanie
Podczas ostatniego rozmrażania lodówki okazało się, iż
pora już najwyższa, by pozbyć się niektórych zalegających tam zapasów*. Na pierwszy ogień poszła więc paczka
zielonego groszku, który kolorystycznie idealnie pasuje do aktualnego menu. Do tego
szalotki, dwa
ziemniaki oraz liście
czosnku niedźwiedziego, i w kilkanaście minut mamy na
stole smaczną, pożywną wiosenną zupę .* Przy okazji znalazłam jeszcze
czarną porzeczkę, którą niebawem zużyję pewnie jako dodatek do jakiegoś
dżemu, koktajlu lub ciasta… A że zaczął się już sezon na
szparagi i
rabarbar, to
pora zrobić miejsce w zamrażalniku na nowe, tegoroczne zapasy ;)
2 łyżki
oliwy2
szalotki (lub 1
cebula)ok. 250 g
ziemniaków (waga po obraniu)500 g
groszku (u mnie mrożony)1 mały pęczek
czosnku niedźwiedziego (lub 2-3 ząbki
czosnku)ok. 750 ml
bulionu /
wodyotarta skórka z ½
cytryny /
limonki (lub
przyprawa lemon myrtle)
sól,
pieprz do smaku
Cebulę poszatkować i poddusić na
oliwie. Obrane
ziemniaki umyć, pokroić w małą kostkę i dodać do
cebuli; zalać
bulionem /
wodą i gotować kilkanaście minut (doprawić do smaku).Liście
czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć, osuszyć i poszatkować.Gdy
ziemniaki są już prawie że miękkie, dodać
groszek oraz otartą
skórkę z cytryny i gotować jeszcze kilka minut. Następnie dodać
czosnek niedźwiedzi i zmiksować zupę (ewentualnie dolać nieco
bulionu jeśli jest zbyt gęsta).Podawać np. ze zrumienionymi
płatkami migdałowymi lub z grzankami.* * *Lubiącym tego typu wiosenne zupy polecam również wcześniejszą – z
groszkiem i liśćmi
rzodkiewki – klik.‚Pozdrawiam serdecznie!‚