Wykonanie
Zupa krem uwielbiana przez całą rodzinę, cudownie rozgrzewająca z racji dodatku
imbiru, rozkosznie pomarańczowa, zawsze zjadana do ostatniej kropli...Składniki dla 4 osób:ok. 0 , 5 kg dyniopcjonalnie 2-3
ziemniaki2-3 ząbki
czosnku2 cm
imbirucebula1 l
bulionu,
wywaru warzywnego lub poprostu
wodyłyżka
oliwy + łyżka
masła klarowanego
sól,
pieprzNa rozgrzanej
oliwie z
masłem podsmażamy
cebulę,
czosnek i
imbir, dodajemy pokrojoną w kostkę
dynię i ew.
ziemniaki, lekko podsmażamy, zalewamy
bulionem (jak nie mamy możemy na szybko przygotować
wywar warzywny, a jak już zupełnie nie mamy czasu dajmy
wody,
woda lepsza niż kostka czy inne sztuczne świństwo), gotujemy do miękkości, miksujemy i zupa gotowa!Ja ją podaję przybraną
kolendrą, podprażonymi
płatkami migdałowymi lub z grzankami. Na zdjęciu do zupy dodałam pesto z
kolendry.Szybki przepis na pesto z
kolendry - pęczek z
kolendry zmiksować z łyżeczką
soli i 1/4 szklanki
oliwy z oliwek.