ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana zupa krem z curry

Ziemniaczana zupa krem z curry

nazwa

Wykonanie

Ta zupa mnie szczerze zachwyciła. Jest wyborna. Pyszne jest w niej wszystko: od zupy, poprzez prażone płatki migdałowe, aż do pietruszki na wierzchu. Wszystkie smaki są genialne i idealnie współgrają. To zupa, której nie powstydzi się najelegantsze przyjęcie. To zupa, która podnosi na duchu, gdy jesteśmy sami w domu. A przy tym robi się tak prosto i szybko, że wręcz nie wypada jej nie spróbować. Przepis pochodzi z miesięcznika 'Moje gotowanie", a mam go od nieocenionej Seniorki.
6 dużych ziemniaków
2 cebule
3 łyżki masła lub oleju (ja użyłam 2 łyżek masła i 1 łyżki oleju, by zapobiec przypalaniu się masła)
3 czubate łyżeczki curry
3 szklanki bulionu lub wody (użyłam wody)
1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18 %
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
garść płatków migdałowych
siekana natka pietruszki
pieprz i sól do smaku
ew. chili do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
Masło/olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry i smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować ok.15 minut, aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Zupę zmiksować lub utrzeć blenderem wraz z ząbkiem czosnku. Kilka łyżek zupy wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz ew. chilli, jeśli lubimy pikantne smaki. Ja lubię.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane.
Zupę podajemy posypana płatkami migdałowymi i natką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/11/Ziemniaczana-zupa-krem-z-curry.html