Wykonanie
Risotto to jedna z tych szybkich, prostych, włoskich potraw, w których można się od razu zakochać :) Porównałabym je do potraw z
makaronu pod wieloma względami, choć w jednym aspekcie risotto wygrywa! Jeśli tak jak ja, nie posiadasz zmywarki, a sterta naczyń w zlewie sprawia, że zapominasz o swoim kulinarnym sukcesie, risotto jest dla Ciebie daniem idealnym! Do jego przygotowania potrzebujesz tylko jednego naczynia - patelni.Kolejną niewątpliwą zaletą risotto jest różnorodność :) Z dodatkami można naprawdę hulać ile dusza zapragnie, byleby znalazły się na patelni jakieś proteiny. Dziś u mnie
grzyby leśne - podgrzybki, które dostałam zamrożone od Mamy M. Rzadko jem
grzyby leśne, bo sama ich nie zbieram, ale smakują mi jak cholera! ;) Ich aromat, tekstura i szlachetność sprawiają, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. W połączeniu z
winem, otrzymujemy naprawdę wyrafinowane danie. A to wszystko w niespełna 30 minut :)Składniki (na 2 osoby):1 szklanka (ok 200g)
ryżu arboriook 300g podgrzybków (użyłam mrożonych)* - pokrojone w plasterki1 średnia
cebula drobno posiekana1 szklanka białego
półwytrawnego winaok 2-2,5 szklanki
bulionu1 pęczek
natki pietruszki - posiekanej1 ząbek
czosnku - posiekany w plasterki2 łyżeczi
masła1 łyżka
oliwy z oliwek2 gałązki
rozmarynu - drobno posiekanyświeżo mielony
pieprzsólszczypta
płatków chilli1-2 łyżki
soku z cytryny (opcjonalnie)*** Jeśli również używasz
grzybów mrożonych, nie musisz ich wcale rozmrażać przed wrzuceniem na patelnie. Jednak podgrzybki mają w sobie dużo ciemnego barwnika i jeśli nie chcesz aby popsuły kolor Twojej potrawy, przepłucz je na sicie gorącą
wodą. Ja przepłukałam je pod bieżącą gorącą
wodą i raz przelałam wrzątkiem.** Dodałam
cytrynę w ramach małego eksperymentu i szczerze mówiąc bardzo byłam z niego zadowolona. Fajnie jeśli w potrawie wyczuwamy kilka smaków, a kwasek
cytryny w tym daniu bardzo fajnie odegrał swoją rolę :)Przygotowanie:Na łyżeczce
masła i
oliwy zeszklij
cebulę, doprawioną
solą. Następnie wrzuć odsączone
grzyby,
czosnek oraz posiekany
rozmaryn i smaż przez ok 2 minuty. Dodaj
ryż i smaż przez ok 2 minuty. Zalej całość szklanką
wina i poczekaj, aż się zredukuję. Następnie stopniowo dodawaj
bulion (ok 1/2 szklanki na raz), czekając przed dolaniem kolejnej, aż
ryż go wchłonie. Jak
ryż już będzie prawie al dente, dopraw całość
pieprzem, dość obficie (
grzyby lubią
pieprz), a także
solą, szczyptą
płatków chilli i
sokiem z cytryny.Na sam koniec dodaj 1 łyżeczkę
masła i posiekaną
pietruszkę. Podawaj gorące.Smacznego :)