ßßß Cookit - przepis na Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

nazwa

Wykonanie

Risotto to jedna z tych szybkich, prostych, włoskich potraw, w których można się od razu zakochać :) Porównałabym je do potraw z makaronu pod wieloma względami, choć w jednym aspekcie risotto wygrywa! Jeśli tak jak ja, nie posiadasz zmywarki, a sterta naczyń w zlewie sprawia, że zapominasz o swoim kulinarnym sukcesie, risotto jest dla Ciebie daniem idealnym! Do jego przygotowania potrzebujesz tylko jednego naczynia - patelni.
Kolejną niewątpliwą zaletą risotto jest różnorodność :) Z dodatkami można naprawdę hulać ile dusza zapragnie, byleby znalazły się na patelni jakieś proteiny. Dziś u mnie grzyby leśne - podgrzybki, które dostałam zamrożone od Mamy M. Rzadko jem grzyby leśne, bo sama ich nie zbieram, ale smakują mi jak cholera! ;) Ich aromat, tekstura i szlachetność sprawiają, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. W połączeniu z winem, otrzymujemy naprawdę wyrafinowane danie. A to wszystko w niespełna 30 minut :)
Składniki (na 2 osoby):
1 szklanka (ok 200g) ryżu arborio
ok 300g podgrzybków (użyłam mrożonych)* - pokrojone w plasterki
1 średnia cebula drobno posiekana
1 szklanka białego półwytrawnego wina
ok 2-2,5 szklanki bulionu
1 pęczek natki pietruszki - posiekanej
1 ząbek czosnku - posiekany w plasterki
2 łyżeczi masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu - drobno posiekany
świeżo mielony pieprz
sól
szczypta płatków chilli
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)**
* Jeśli również używasz grzybów mrożonych, nie musisz ich wcale rozmrażać przed wrzuceniem na patelnie. Jednak podgrzybki mają w sobie dużo ciemnego barwnika i jeśli nie chcesz aby popsuły kolor Twojej potrawy, przepłucz je na sicie gorącą wodą. Ja przepłukałam je pod bieżącą gorącą wodą i raz przelałam wrzątkiem.
** Dodałam cytrynę w ramach małego eksperymentu i szczerze mówiąc bardzo byłam z niego zadowolona. Fajnie jeśli w potrawie wyczuwamy kilka smaków, a kwasek cytryny w tym daniu bardzo fajnie odegrał swoją rolę :)
Przygotowanie:
Na łyżeczce masła i oliwy zeszklij cebulę, doprawioną solą. Następnie wrzuć odsączone grzyby, czosnek oraz posiekany rozmaryn i smaż przez ok 2 minuty. Dodaj ryż i smaż przez ok 2 minuty. Zalej całość szklanką wina i poczekaj, aż się zredukuję. Następnie stopniowo dodawaj bulion (ok 1/2 szklanki na raz), czekając przed dolaniem kolejnej, aż ryż go wchłonie. Jak ryż już będzie prawie al dente, dopraw całość pieprzem, dość obficie (grzyby lubią pieprz), a także solą, szczyptą płatków chilli i sokiem z cytryny.Na sam koniec dodaj 1 łyżeczkę masła i posiekaną pietruszkę. Podawaj gorące.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/12/risotto-z-grzybami.html