Wykonanie
Tradycyjna zupa „adaptowana” na potrzeby diety:)Uwaga:)Zupy to był mój osobisty wkład w dietę
męża. Pani Dietetyk zalecała sałatki zarówno na śniadanie jak i na lunch, ale ja uznałam, że trzeba wprowadzić jakieś urozmaicenie… Zupy będąc alternatywą dla sałatek, stanowiły jednocześnie idealne danie, które rozgrzewało w czasie jesiennych i zimowych chłodów.To był
absolutny strzał w „10”. Nie dość, że można przygotować cały wachlarz nowych smaków, można je przygotować „na zaś” i zawekować, a na koniec są one łatwe do przygotowania w pracy (5 min w kuchence mikrofalowej)!Składniki:4-6
kiszonych ogórków (zachować także sok z kiszenia, jeśli mamy)1 litr rosołu lub
wywaru warzywnegougotowane
mięso z rosołu (lub
surowa pierś z kurczaka)1
marchewka1
pietruszka1/4
selera1 łyżka drobno posiekanego
koperkusól i
pieprz do smakuWykonanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zachować sok z
kiszenia ogórków, jeśli go mamy, można nim
potem „dokwasić” zupę do smaku.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera pokroić w kosteczkę.Rosół zagotować.(Jeśli mamy surowe
mięso z kurczaka, to trzeba je pokroić w drobne paseczki i dodać do gotującego rosołu. Razem ponownie zagotować.)Do rosołu dodać:
ogórki,
marchewkę,
pietruszkę i
selera i razem gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed końcem gotowania dodać pokrojone drobno
mięso z rosołu.Zupę doprawić
solą,
pieprzem,
sokiem z
kiszenia ogórków (
cytryną lub
octem) oraz
koperkiem.Smacznego!