ßßß Cookit - przepis na ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna zupa „adaptowana” na potrzeby diety:)
Uwaga:)
Zupy to był mój osobisty wkład w dietę męża. Pani Dietetyk zalecała sałatki zarówno na śniadanie jak i na lunch, ale ja uznałam, że trzeba wprowadzić jakieś urozmaicenie… Zupy będąc alternatywą dla sałatek, stanowiły jednocześnie idealne danie, które rozgrzewało w czasie jesiennych i zimowych chłodów.
To był absolutny strzał w „10”. Nie dość, że można przygotować cały wachlarz nowych smaków, można je przygotować „na zaś” i zawekować, a na koniec są one łatwe do przygotowania w pracy (5 min w kuchence mikrofalowej)!
Składniki:
4-6 kiszonych ogórków (zachować także sok z kiszenia, jeśli mamy)
1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
ugotowane mięso z rosołu (lub surowa pierś z kurczaka)
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zachować sok z kiszenia ogórków, jeśli go mamy, można nim potem „dokwasić” zupę do smaku.
Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kosteczkę.
Rosół zagotować.
(Jeśli mamy surowe mięso z kurczaka, to trzeba je pokroić w drobne paseczki i dodać do gotującego rosołu. Razem ponownie zagotować.)
Do rosołu dodać: ogórki, marchewkę, pietruszkę i selera i razem gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed końcem gotowania dodać pokrojone drobno mięso z rosołu.
Zupę doprawić solą, pieprzem, sokiem z kiszenia ogórków (cytryną lub octem) oraz koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/13/zupa-ogorkowa