ßßß
Tradycyjna zupa „adaptowana” na potrzeby diety:)Uwaga:)Zupy to był mój osobisty wkład w dietę męża. Pani Dietetyk zalecała sałatki zarówno na śniadanie jak i na lunch, ale ja uznałam, że trzeba wprowadzić jakieś urozmaicenie… Zupy będąc alternatywą dla sałatek, stanowiły jednocześnie idealne danie, które rozgrzewało w czasie jesiennych i zimowych chłodów.To był absolutny strzał w „10”. Nie dość, że można przygotować cały wachlarz nowych smaków, można je przygotować „na zaś” i zawekować, a na koniec są one łatwe do przygotowania w pracy (5 min w kuchence mikrofalowej)!Składniki:4-6 kiszonych ogórków (zachować także sok z kiszenia, jeśli mamy)1 litr rosołu lub wywaru warzywnegougotowane mięso z rosołu (lub surowa pierś z kurczaka)1 marchewka1 pietruszka1/4 selera1 łyżka drobno posiekanego koperkusól i pieprz do smakuWykonanie:Ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zachować sok z kiszenia ogórków, jeśli go mamy, można nim potem „dokwasić” zupę do smaku.Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kosteczkę.Rosół zagotować.(Jeśli mamy surowe mięso z kurczaka, to trzeba je pokroić w drobne paseczki i dodać do gotującego rosołu. Razem ponownie zagotować.)Do rosołu dodać: ogórki, marchewkę, pietruszkę i selera i razem gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed końcem gotowania dodać pokrojone drobno mięso z rosołu.Zupę doprawić solą, pieprzem, sokiem z kiszenia ogórków (cytryną lub octem) oraz koperkiem.Smacznego!