Wykonanie
Przedstawiam dziś warzywa w słoikach, a dokładnie
marchewkę,
pietruszkę i
selera. Z mieszanki tej często korzystam w czasie gotowania zup, gulaszy i kilku innych rzeczy. Dzięki nim nie muszę się martwić, że zapomnę kupić mrożonkę lub nie będzie czasu na skrobanie ;-)WARZYWA W SŁOIKACH na 1 kg
marchwi300 g
pietruszki300 g
selera na 1 kg warzyw2 szklanki
wody1/2 łyżeczki
soliszczypta kwasku
cytrynowegoWarzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Wkładamy je do garnka i zalewamy
wodą (2 szklanki
wody na 1 kg startych lub pokrojonych warzyw). Doprawiamy
solą i kwaskiem
cytrynowym a następnie zagotowujemy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do słoików (takich jak po
dżemie - około 300 ml), zakręcamy i gotujemy w garnku wypełnionym
wodą (do połowy wysokości słoików) przez około 30 minut. Wystawiamy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do piwnicy.SMACZNEGO :-)