ßßß Cookit - przepis na Natka pietruszki do słoików na zimę

Natka pietruszki do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Pietruszkę używam bardzo często w kuchni. Dodaje aromatu potrawom, nie wspomnę już o jej wartościach odżywczych.
Co roku mrożę posiekaną natkę, w tym postanowiłam również przyrządzić ją w wekach. Wyszło ciekawie.
Pietruszkę możemy zastąpić również selerem.
Składniki:
1 kg natki pietruszki
20 dag soli
1 szklanka wody
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Natkę dokładnie opłukać, osuszyć i posiekać. Ułożyć w wyparzonych małych słoiczkach i delikatnie ubić. Zalać przegotowaną wodą z solą i kwaskiem. Dokładnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/04/natka-pietruszki-do-soikow-na-zime.html