ßßß Cookit - przepis na Płaty z ogórków po żydowsku.

Płaty z ogórków po żydowsku.

nazwa

Wykonanie

Obok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę.
Co roku w spiżarni jest około 40 słoiczków tych płatów, jednak zawsze kończą się już w ..... uwaga - październiku. W tym roku robię ich dużo dużo więcej, mam już z 80 słoiczków i chcę dobić choć do 150. Płaty te są z grupy konserw idealnych. To przepis do którego wraca się co roku i podaje dalej znajomym. Nie blefuję. Na ogórki lepszego przepisu nie znam.
Z zeszytu mojej mamy...
Na 5-6 słoiczków 0 , 5 litra:
4 kg ogórków zielonych szklarniowych ( mogą być także polne, jednak preferuję te pierwsze).
3 szklanki wody
1 szklanka octu
łyżka stołowa soli
1 szklanka cukru
pęczek natki z selera
pęczek natki z pietruszki
łodygi suszonego kopru ( może być też świeży) z kwiatostanami
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki. Przeciąż na 4 części wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Jeżeli słoiczki są dość niskie, paseczki przeciąć na pół.
Na dno każdego słoiczka wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika.
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut.
Smacznego :)
Czekam na Wasze opinie.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/08/paty-z-ogorkow-po-zydowsku.html