Wykonanie
Ciało człowieka jest zbudowanie w około 70% z
wody i to jej jakości zależy w dużym stopniu zdrowie .Większość ludzi ma zakwaszony organizm z powodu czynników środowiskowych, żywności przemysłowej, stresu, diety – dlatego jedną z cech spożywanej
wody powinna być jej alkaliczność.Zdrowe komórki mają odczyn alkaliczny . W przypadku prawie wszystkich schorzeń przewlekłych w organizmie stwierdza się nadmiar kwasów. Każda choroba, poczynając od przeziębienia a kończąc na nowotworze, rozpoczyna się po przekroczeniu limitu zatrucia, powyżej którego organizm nie może sobie poradzić z usuwaniem kwaśnych pozostałości i
traci możliwości przeciwdziałania wolnym rodnikomW 1931 roku dr Otto H Warburg otrzymał Nagrodę Nobla za odkrycie , że rak rozwija się w środowisku kwaśnym . Zakwaszenie powoduje m.in. chroniczne zmęczenie, problemy trawienne, przyrost masy ciała. Sprzyja zachorowaniom na nowotwory i inne poważne choroby, które nie mogą się rozwijać w środowisku zasadowym pH 7 , 36Gdy poziom pH spada, organizm dążąc do homeostazy stara się naturalnie to regulować poprzez przechwytywanie i magazynowanie niektórych nadmiernie kwaśnych pozostałości z
organów takich jak nerki, wątroba i płuca, a tym samym utrzymania optymalnego pH pomiędzy 7,35-7.45.Te kwaśne substancje w rezultacie zaczynają atakować zdrowe komórki uszkadzając je a czasami powodując niekontrolowany wzrost i rozprzestrzenianie.Zakwaszenie organizmu spowodowane jest najczęściej przez wysoko przetworzoną żywność,
alkohol,
cukier, kofeinę, lekarstwa, a także hormony i antybiotyki stosowane do produkcji żywności, konserwanty, pestycydy.Picie przez jakiś czas (najlepiej jak najdłużej)
wody alkalicznej pomoże organizmowi wyeliminować związane z tym problemy. Co prawda można kupić
wodę butelkowaną, ale
woda w plastikowych butelkach może być niebezpieczna dla zdrowia, a poza tym ta lepiej działa
Woda alkaliczna przepisDo domowej produkcji potrzebne będą:Szklany dzbanek powyżej 2 litrów2 litry
wody z kranu, przefiltrowanej lub przegotowanej1
cytryna bez pestycydów1 łyżka nieoczyszczonej
soli kamiennej lub himalajskiejNapełnić słoik
wodą. Dodać
cytrynę pokrojoną w plasterki i
sól ) . Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin. Wypić rano powoli co najmniej 2 szklanki
wody – po prostu delektować się zamiast
kawy. Można również dodać odrobinę
mięty do smaku. Dobrze jest pić również przez cały dzień zamiast innych płynów, przynajmniej przez pierwsze kilka dni.Już po kilku dnia można zauważyć przypływ energii, lepsze trawienie, wygładzenie, nawodnienie i lepszą elastyczność skóry, lepsze funkcjonowanie mózgu, a nawet utratę wagi. Aby nie zniweczyć wysiłków lepiej jest unikac w tym czasie
cukru,
alkoholu i przetworzonej żywności.
/zródło http://sekrety-zdrowia.org/woda-alkaliczna-jak-zrobic-samemu/