Wykonanie
Zastanawiałam się czy zamieścić ten przepis tutaj. Dla mnie to do tarty raczej niepodobne, ale tak nazywa się w książkce Dukana.
Składniki :3
jajkasłodzik3 ml zimnej
wody1
cytrynaszczypta
soliWykonanie :
Żółtka ubić ze słodzikiem. Dodać
wodę, sok i startą
skórkę z cytryny. Gotować w kąpieli
wodnej na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą szpatułką, aż masa zgęstnieje. zdjąć z ognia. Do
białek dodać
sól i słodzik (wedle uznania) i ubić wszystko na sztywną pianę. Połączyć ubite
białka z ciepłą masą. Nałożyć ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm (moim zdaniem może być mniejsza) z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż zrumieni się wierzch.