Wykonanie
Już jakiś czas przymierzałam się do przygotowania tej zupy. W końcu do tego doszło, choć byłam sceptyczna co do niej. Wydawało mi się, że musi smakować dość... oryginalnie, niekoniecznie dobrze. Ale się myliłam, ten ciekawy smak odpowiadał wszystkim, kwaśno- ostre połączenie okazało się bardzo udane . Grecy wiedzą, co robią. Przynajmniej w kuchni;)Grecka zupa cytrynowa- 650ml rosołu- 70g
makaronu w kształcie
ryżu (u mnie zamiast niego rosmarino;))- 1
jajko- sok z 1
cytryny- łyżka zimnej
wody- 1/2 łyżeczki
pieprzu- szczypta
soli- kilka plasterków
cytryny do dekoracji
Wywar wlać do garnka i ugotować w nim
makaron.
Jajko ubić trzepaczką, wlać do niego
sok z cytryny i
wodę.Wciąż ubijając, stopniowo wlać do masy jajecznej kilka łyżek gorącego
wywaru.Zdjąć garnek z ognia i wlać do niego masę jajeczną, cały czas mieszając.Doprawić zupę i udekorować plasterkami
cytryny.Przepis znalazłam w "Kuchni greckiej" Biblioteczki Poradnika Domowego i trochę zmodyfikowałam.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 220 kcal