Wykonanie
Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana.Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do obiadu np. polaną
bułką tarta z
masełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to
fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu.Polecam :)Składniki-
fasolka szparagowaZalewa na 1 litr
wody- pół łyżeczki
soli- ćwierć łyżeczki kawsku
cytrynowegoWykonanie
Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Wrzucam na wrzątek i od momentu zagotowania się
wody gotuje
fasolke na wolniutkim ogniu ok. 7-9 minut. Odcedzam na sicie. Układam w słojach pionowo, nie za gęsto. Zalewam gorącą zalewą. Zakręcam szczelnie. Pasteryzuję około 30-40 minut. Przechowuję w chłodnym miejscu.Smacznego :)