Wykonanie
Kotlety z
ziemniaków chodziły za mną już jakiś czas. Dawno ich nie robiłam a wiedząc jakie są pyszne postanowiłam przypomnieć to danie sobie i rodzinie. Jak to się stało, że nie miałam ich wcześniej na blogu to nie mam pojęcia! Przecież co jakiś czas je robię bo są bardzo smaczne.To proste jedzenie i jeśli ktoś jest kartoflany jak ja to na pewno zasmakuje mu taki obiad. Ja do swoich kotletów dodałam
boczek, ale jeśli z niego zrezygnujecie a
cebulkę i
grzyby przesmażycie na
oleju to danie będzie wegetariańskie tak jak Kotlety z
kapusty . Do masy ziemniaczanej na podobne kotlety niektórzy dodają
bułki tartej albo
mąki, albo
sera żółtego żeby była bardziej ścisła. Jeśli wybierzecie
ziemniaki o mączystym miąższu to nie trzeba niczym masy zagęszczać a kotlety wyjdą delikatne i mięciutkie. My najbardziej lubimy je właśnie z
sosem grzybowym, ale bez sos albo z innym też są smaczne.Więcej o odmianach
ziemniaków pisałam w
poście z przepisem na Gnocci z
borowikami - poczytajcie bo to istotne jakich
ziemniaków użyć do konkretnych potraw.


czas przygotowania: ok. 40 minutskładniki na 4 porcje:KOTLETY - 500 g
ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej60 g
wędzonego boczku1 duże
jajko3 łyżki
prażonej cebulki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperku1/3 łyżeczki mielonego
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki
solido panierowania -
bułka tartado smażenia -
olej roślinnySOS - 1 nieduża
cebulkaok. 500 g
maślaków albo innych
grzybów1/2-1 łyżeczka
mąki pszennejok. 100 ml
mleka1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszkido smaku -
sól,
pieprz ziołowy



Jak zrobić kotlety z ziemniaków?KOTLETY - Kilka niedużych
ziemniaków umyłam i ugotowałam nie obierając ich. Czas gotowania zależy od wielkości bulw, po prostu gotujemy aż będą miękkie co sprawdzam widelcem. Ugotowane
ziemniaki odcedziłam i pozwoliłam im nieco przestygnąć. Jeszcze ciepłe obrałam ze skórki i rozgniotłam dobrze widelcem. Można przepuścić je przez praskę, ale masa nie musi być idealnie gładka więc wystarczy widelec.
Boczek pokroiłam w kosteczkę i zrumieniłam na patelni z 1 łyżeczką
oleju. Usmażony zebrałam łyżką pozostawiając tłuszcz na patelni. Skwarki dodałam do
ziemniaków. Wbiłam
jajko, dosypałam
zieleninę, prażoną
cebulę a także
przyprawy. Wymieszałam masę dokładnie. Podzieliłam całość na 4 części i zwilżonymi rękami uformowałam 4 dość duże, owalne kotlety. Obtoczyłam je w
bułce tartej.SOS -
grzyby dokładnie oczyściłam i pokroiłam w grube plasterki.
Cebulkę posiekałam i podsmażyłam na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu
boczku. Kiedy się zeszkliłam dodałam
grzyby i smażyłam kilka minut. Oprószyłam je
mąką i wlałam
mleko. Dusiłam kilka minut. Na koniec doprawiłam do smaku i dodałam
natkę pietruszki.Kotlety ziemniaczane smażyłam na średnio rozgrzanej patelni z
olejem aż ładnie się zrumieniły z obu stron. Przewracałam bardzo delikatnie przy pomocy
łopatki bo kotlety są dość miękkie w środku.Usmażone kotlety podałam z
sosem grzybowym i surówką posypując jeszcze dodatkowo posiekaną
zieleniną.