Wykonanie
Krokiety ziemniaczane z
oscypkiem to oryginalna propozycja szybkiego i smacznego obiadu.Dodatek
oscypka nadaje potrawie wyjątkowego smaku i sprawia że danie znika z talerzy w oka mgnieniu. Idealnie komponuje się z sosem i surówką.
składniki na ok. 15 krokietówok. 10 średnich
ziemniaków100 g
oscypka2 duże
cebule lub 3 mniejsze2
jajka3 łyżki
mąki pszennejszklanka
bułki tartej2 gałązki
natki pietruszkiolej do smażenia
czarny pieprzsólprzepis
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy.
Cebulę kroimy w kostkę, a
natkę pietruszki drobno siekamy.Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy
cebulkę od czasu do czasu mieszamy.Do miski przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę ugotowane i przestudzone
ziemniaki, dodajemy podduszoną
cebulkę,
jajka,
mąkę oraz
natkę pietruszki, na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach
oscypka. Całość doprawiamy
czarnym pieprzem i
solą, masę dokładnie mieszamy. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże owalne krokiety, panierujemy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podajemy z sosem i surówką.