na naleśniki;300 ml wody300 ml mleka1 jajkomąkasólcukiernadzienie;1 kg ziemniaków0,5 kg białego sera (twaróg)1 jajkosólpieprz2 cebuletłuszcz do smażenia.Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką.Mleko i wodę rozmieszać z jajkiem, dodać łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, następnie dodać mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej lekko gęstniejącej śmietanki (proste naleśnikowe)Usmażyć naleśniki smarując tłuszczem patelnię, Można użyć kawałka słoninki.Naleśniki nadziać ruskim nadzieniem. zwinąć w kopertę lub w rulonik. Przed podaniem odsmażyć i polać śmietaną.